Siti Adibah

begedil ayam

0
salam.. dan selamat berpuasa semua, 
hari ni kita akan berbuka puasa bersama bergedil ayam.. hehe~ 
ehem--ehem- 
actually bergedil ayam ni arwah nenek yang ajar masa kecik2 dulu~ cuma bila dah besar.. saya modified sikit~ hehehe~ 





Begedil Ayam 

:: bahan-bahan yang diperlukan ::

2 biji kentang
segenggam ayam yang telah di cincang
3 biji bawang merah kecil
2 batang daun sadri/sup
sedikit black papper
sedikit garam secukup rasa 
1 biji telur

::cara-caranya::

2 biji kentang dibuang kulit, dibasuh dan direbus sehingga empuk, (ambil garfu dan cucuk tengah kentang utk uji dah empuk atau belum, kalu belum boleh cucuk maksudnya belum empuk la tu) 

setelah empuk, toskan ia sebentar


sambil tunggu kentang empuk, ambil 3 biji bawang merah kecil dibuang kulit, dibasuh dan dihiris halus utk digoreng, 2 batang daun sup/sadri dibasuh dan dicincang halus,  


lenyek-lenyekan kentang yang telah empuk itu didalam bekas, jgn terlalu lenyek, kalu lembut sangat payah nt, 


masukkan segenggam ayam dicincang halus yang telah digaul dengan sedikit garam, bawang merah yang telah digoreng, daun sup/sadri yang telah dicincang halus dan juga sedikit black paper kedalam bekas kentang yang telah dilenyek tadi, gaul semua hingga agak-agak rata, 

kemudian, bentuk-bentukkan campuran tadi menjadi bentuk yang senang dimakan, 

didalam bekas yang berlaian, 1 biji telur yang telah dibasuh, dipecahkan dan dipukul seperti hendak buat telur dadar, 


kentang yang telah dibentuk-bentuk tadi dicelup kedalam telur, dan terus masukkan kedalam kuali yang berisi minyak panas, 

bila dah nampak garing, angkat dan toskan sebentar minyak dia, 

bolehlah dihidang diatas pinggan yang dilapis dengan tissue.. 
selamat mencuba!! =))


p/s celup kentang tu jgn lama-lama, nt telur abis diserap kentang,hehe, 





0 comments:

Post a Comment