Siti Adibah

ayam goreng tepung perisa tomyam

0

Assalamualaikum semua,
ahha.. entry hari ni, diba nak share sikit,resepinya ayam goreng tepung perisa tomyam
 resepi ini tetiba datang dekat kepala diba,
jap2, ini tanpa cek resepi di internet okey!
100% dari ilham sendiri, 
orang kata~ main cuba-cuba~
ehehehehehe




mula-mula, diba peram ayam dengan perencah tomyam knorr, dalam 30 minit,
jangan beri perencah tu sikit sangat, or banyak sangat lak,
main agak2 je, =)
boleh juga kalu nak campur sekali dengan beberapa keping daun purut yang sudah dipotong-potong

panaskan minyak yang banyak eh, untuk beri ayam tu masak sepenuhnya,
then diba sediakan telur sebiji gred A yang dah dipukul, nak guna apa2 gred pon boleh.. =)



then tepung jagung secukupnya

then, diba celupkan ayam tu kedalam telur,  ke dalam tepung jagung tadi,
dan terus masukkan ke dalam minyak sedang panas di dalam kuali,=)

senang kan, hehehehe

after that, ayam goren tu memang akan kelihatan putih,
al maklumlah guna tepung jagung, make sure api dijaga tau untuk pastikan ayam masak
after tepung tu kelihatan rangup, boleh la diangkat dan ditoskan
sedia untuk dihidang~

makan macam tu je pon dah sedap,
seyes ni, x bohong,
hehe =)



** ayam tu boleh juga kalu di perap bersama pes tomyam + daun purut, =) 


0 comments:

Post a Comment